SPORT
S DOWNOVÝM SYNDROMEN

O nás

Česká federace sportovců s Downovým syndromem z.s. (ČeFeS Down, zapsaný spolek) vznikla postupně přerodem ze Sportovního oddílu VOK – ZVŠ Vokovice (ze spolkového rejstříku vedeného Městským soudem v Praze vymazáno 25. dubna 2016) a Sportovního oddílu VOK z.s., (který se na ČeFeS Down oficiálně přejmenoval a ze spolkového rejstříku byl vymazán 7. října 2022).     

Spolek, který si na valné hromadě7. září 2022 zvolil členy výkonného výboru (viz stránkaKontakt), má za cíl podporovat sportovní činnosti v atletice (později i v basketbalu, futsalu, gymnastice, judu, lyžování, plavání, stolním tenise, tenise i dalších sportech), které jsou určeny pro sportovce s Downovým syndromem. Konkrétně tedy ČeFeS Down z. s. zatím pořádá dvakrát ročně mistrovství České republiky v atletice (jarní termín v hale, podzimní na stadionu) a vyhlašování Sportovce roku před závěrem roku. 

Akce pořádané spolkem jsou otevřené pro další závodění všem atletům s Downovým syndromem bez rozdílu věku. O jejich termínech i průběhu  budeme informovat na těchto stránkách, případně i prostřednictvím webu downsyndrom.cz a stránek zavedeného časopisu Plus 21.   .

Foto galerie

Naše akce

Naši atleti změřili síly na Olympu      

Snad je to vidět na snímcích, ale v sobotu 24. září 2022, kdy se konalo vůbec 1. mistrovství ČR v atletice sportovců s Downovým syndromem, svítilo všem na stadionu sluníčko. Premiérové závody ukázaly, že tahle komunita dobře komunikuje: Třebaže o termínu klání věděli jen několik týdnů předem, dorazili rodiče, trenéři, dobrovolníci a především závodníci do Olympu u pražské Stromovky v rekordním počtu:  V areálu sportovního centra ministerstva vnitra totiž v běhu na 100 a 200 metrů, ve skoku dalekém a vrhu koulí soutěžilo v pěti věkových kategoriích 37 závodníků  z nejrůznějších koutů Čech i Moravy. 

Vycházejícími hvězdami byly Veronika Nášelová, Kateřina Loosová, Michala Petříková i Petra Maláková, jež zazářily na mistrovství světa v Mladé Boleslavi, za výrazného fandění ale bojovali všichni zúčastnění, zejména při sprintu. Závodníci se dokázali mile podpořit i mezi sebou, což ve standardních soutěžích běžné není. 
Někteří atleti se na stupně vítězů pro medaile hrdě vraceli v několika disciplínách, zásluhou sponzorů ze společností Veolia, Dermacol a Decathlon si ale všichni odnesli na památku soutěžní číslo i plakát akce a udělovaly se i věcné ceny. Pochvalu zaslouží dobrovolníci, kteří zapisovali výsledky, podávali kouli a pečlivě uhrabávali doskočiště, stejně jako rozhodčí – běžecké výkony se měřily časomírou, jako na olympiádě! Všechny výsledky jsou ostatně k mání na webu Českého atletického svazu – atletika.cz

  Hlavní pořadatel závodu, kterým byl nově založený spolek ČeFeS Down (Česká federace sportovců s Downovým syndromem z.s.), tímto všem děkuje za pomoc a doufá, že Vás uvidí i na dalších akcích – kromě dvou atletických šampionátů ročně organizuje ČeFeS Down anketu sportovec roku – a pro další závodění je otevřený všem atletům s Downovým syndromem bez rozdílu věku. 

P.S. Jelikož z vašich vzkazů víme, že se někteří závodníci medailemi pochlubili ve škole nebo na plaveckém kroužku, bereme premiérovou akci i jako závazek pro příští setkání. Třeba na jarním halovém mistrovství ČR sportovců s Downovým syndromem 2023, které se bude na Olympu konat v sobotu 25. března. 

nAPIŠTE NÁM

Thank you! Your message has been sent.
Unable to send your message. Please fix errors then try again.

 

Samat Ceps Veolia Praha